
  Two months before the expiration of each license or certificate, the board will 
mail to the person authorized to practice as a registered nurse, licensed practical 
nurse or nursing assistant, at his address of record, a form to apply for the renewal 
of his license or certificate.  The application for renewal must be received in the 
office of the board on or before the end of the business day on which the 
authorization to practice expires. 

 
QUESTION 

 
 Specifically, you have asked “given that a license or certificate may expire on a weekend 
or holiday, which business day is considered the deadline?  Is it the business day preceding the 
weekend or holiday, or is it the immediate business day after the weekend or holiday?” 
 

ANALYSIS  
 
 The key in answering your question is found in the cited language of NAC 632.192 (1), 
which refers to the expiration of the authorization to practice.  It is well established that an 
individual may practice until the date his license expires.  Since the date of expiration may fall 
on a nonbusiness day, that person’s license would not be considered expired on the business day 
preceding a weekend or holiday.  It follows then that the business day the authorization to 
practice expires would necessarily be the day after a weekend or holiday.  By analogy, rule 6(a) 
of the Nevada Rules of Civil Procedure deals with computation of periods of time for civil cases.  
That rule excludes weekends and nonjudicial days in computing time and indicates that a given 
time period runs until the next day that is not a Saturday, Sunday, or nonjudicial day.  In 
comparing rule 6(a) with the Nevada State Board of Nursing’s application process it is apparent 
that the business day referred to in NAC 632.192(1) is the immediate business day which follows 
a weekend or holiday.  Similarly, NRS 293.1275 provides that if the last day for filing an 
election document falls on a Saturday, Sunday, or holiday, the time for filing expires on the 
following business day at 5 p.m. 
 

CONCLUSION 
 
 The authorization to practice under an occupational license continues until expiration.  
When a person’s license to practice is due to expire on a nonbusiness day, the license remains in 
effect until the next business day.  As such, the application deadline for renewal of licensure is 
the next business day that follows a weekend or holiday. 
  
          FRANKIE SUE DEL PAPA 
         Attorney General 
 
         By:  KEITH D. MARCHER 
         Senior Deputy Attorney 
General 
 

__________ 
 
AGO 98-19 SECRETARY OF STATE; ELECTIONS; CANDIDATES; JUDGES:  A candidate 

who holds office as a judge and is seeking election to another judicial office may use the title 
“Judge” in conjunction with campaign materials.  A candidate who resigned as a judge to seek 
election in a nonjudicial office may not use the title “Judge” in conjunction with campaign 
materials.  Use of “elect” or “for” in campaign materials removes the implication of 
incumbency. 

 
Carson City, June 18, 1998 



 
The Honorable Dean Heller, Secretary of State, 101 North Carson Street, Suite 3, Carson City, 

Nevada 89701 
 
Dear Mr. Heller: 
 
 You have requested an opinion from this office regarding use of the title “Judge” on 
campaign material. 
 

QUESTION 
 
 May a candidate who holds office as a judge in a court of record and who is seeking 
election to another office, either within or without the judiciary, use the title “Judge” in 
conjunction with his or her name in campaign materials? 

ANALYSIS 
 
 In 1989, the Nevada Legislature amended the campaign practices law to include 
provisions prohibiting the use of the term “reelect” during an election campaign unless the 
candidate was previously elected to the office, and prohibiting a candidate from indicating that 
he or she is an incumbent if he or she is not.  These provisions were codified as NRS 294A.330 
and 294A.340 and provide as follows: 
 

  A person shall not use the term “reelect” in any material, statement or publication 
supporting the election of a candidate unless the candidate: 
  1. Was elected to the identical office with the same district number, if any, in the 
most recent election to fill that office; and 
  2. Is serving and has served continuously in that office from the beginning of the 
term to which the candidate was elected. 
 

NRS 294A.330. 
 
  A person shall not use the name of a candidate in a way that implies that the 
candidate is the incumbent in office in any material, statement or publication 
supporting the election of a candidate unless: 
  1. The candidate is qualified to use the term “reelect” pursuant to NRS 204A.330; 
or 
  2.  The candidate: 
  (a) Was appointed to the identical office with the same district number, if any, 
after the most recent election to fill that office; and 
  (b) Is serving and has served continuously in that office since the date of 
appointment. 
 

NRS 294A.340.  These provisions have not been amended since their original enactment in 
1989. 
 
 Examination of the legislative history A.B. 690, Act of June 23, 1989, ch. 448, 1989 Nev. 
Stat. 960, reveals that general discussions were held on creating the implication of incumbency 
by candidates, but the specific question here, use of the title “Judge,” was not addressed.  
Hearing on A.B. 690 Before the Assembly Committee on Elections, 1989 Legislative Session, 7 
(May 16, 1989); Hearing on A.B. 690 Before the Senate Committee on Government Affairs, 1989 
Legislative Session, 13 (June 9, 1989). 
 
 In accordance with NRS 294A.330, a person must be holding the identical office either 
by appointment or through election in order to use the term “reelect” or to otherwise imply 



incumbency.  It has been the policy of the Secretary of State that use of “elect” or “for” in 
campaign materials removes the implication of incumbency, e.g. “Elect John Doe — District 
Court” or “Jane Smith for Governor.” 
 
 Your specific inquiry concerns the use of the title “Judge” by candidates who are or were 
judges and are seeking election to either another judicial office or a nonjudicial office. 
 
 “Judge” is defined as including “every judicial officer authorized, alone or with others, to 
hold or preside over a court of record.”  NRS 193.016; 208.045.  The Nevada Constitution states 
in pertinent part, “The Supreme Court, the District Courts, and such other Courts, as the 
Legislature shall designate, shall be Courts of Record.”  Nev. Const. art. 6, § 8.  If a person is a 
duly authorized judicial officer, the person would be permitted to use the title “Judge.”  If such a 
judge seeks election to another judicial office, he or she may use the title “Judge” in campaign 
material.  Unless the judge is seeking election to the identical office with the same district 
number in which he or she is currently serving, the judge could not use “reelect” in campaign 
material or otherwise imply incumbency to that office. 

 
 Canon 5 of the Code of Judicial Conduct requires a judge to resign from judicial office 
upon becoming a candidate for a nonjudicial office.  In addition, the Nevada Constitution states, 
“The justices of the supreme court and the district judges shall be ineligible to any office, other 
than a judicial office, during the term for which they shall have been elected or appointed.” Nev. 
Const. art. 6, § 11.  When a judge resigns from judicial office, he or she is no longer a duly 
authorized judicial officer and is not permitted to use the title “Judge.”  Such a candidate seeking 
election to a nonjudicial office may not use the title “Judge” in campaign material. 
 
 If a former judge, who is a candidate for a nonjudicial office, uses the title “Judge” in his 
or her campaign material, this could constitute the publication of a “false statement of fact 
concerning the candidate” in violation of NRS 294A.345.  The Nevada Commission on Ethics 
has jurisdiction over this statute. 
 

CONCLUSION 
 
 A candidate who holds office as a judge in a court of record and who is seeking election 
to another judicial office may use the title “Judge” in conjunction with his or her name in 
campaign materials.  A candidate who resigned as a judge to seek election in a nonjudicial office 
may not use the title “Judge” in conjunction with his or her name in campaign materials.  Use of 
“elect” or “for” in campaign materials removes the implication of incumbency. 
 
         FRANKIE SUE DEL PAPA 
         Attorney General 
 
         By:  KATERI CAVIN 
         Deputy Attorney General 
 

__________ 
 
AGO 98-20 COLLECTION AGENCIES; CONTRACTS; INTEREST:  If clearly authorized by 

the creditor, a collection agency may collect whatever interest on a debt its creditor would be 
authorized to impose.  A collection agency may not impose interest on any account or debt 
where the creditor has agreed not to impose interest or has otherwise indicated an intent not to 
collect interest.  Simple interest may be imposed at the rate established in NRS 99.040 from 
the date the debt becomes due on any debt where there is no written contract fixing a different 
rate of interest, unless the account is an open or store account as discussed herein.  In the case 


