
   When a statute specifies the time at or within which an act is to be done, it is usually held to be 
directory, unless time is of the essence of the thing to be done, or the language of the Act 
contains negative words or shows that the designation of the time was intended as a limitation of 
power, authority or right.  (People v. Lake County, 33 Cal. 287; 36 Cyc. 1160.) 
 

We are, therefore, clearly of the opinion that the County Commissioners, at their first regular meeting 
in August, should appoint inspectors and clerks for the various election precincts within their county for the 
primary election to be held in September. 
 

Yours very truly, 
 

GEO. B. THATCHER, Attorney-General. 
 
By WM. McKNIGHT, Deputy. 
 
 

201.  Employers--Employees--Eight-Hour Law--Open-Cut Mines. 
 

Section 6557, Rev. Laws, regulating the employment of workmen in open-cut or open-pit mines is 
constitutional. 
 

CARSON CITY, June 25, 1918. 
 
HON. ROBERT F. COLE, Labor Commissioner, Carson City, Nevada. 
 

Dear Sir: I am in receipt of your favor of the 15th instant, requesting my opinion relative to the 
constitutionality of the eight-hour law applying to workers employed in open-cut mines, being section 6557, 
Revised Laws of Nevada, 1912.  Said section is as follows: 
 

 The period of employment of workingmen in open-pit and open-cut mines shall not exceed eight 
hours in any twenty-four hours, except in cases of emergency where life or property is in 
imminent danger. 
 

This section has had several interpretations by this office, and I am entirely satisfied of the 
constitutionality of this Act.  You are hereby referred to interpretations of the same section appearing in the 
report of the Attorney-General for 1915 and 1916, Opinion No. 26 ½ on page 25 of said report, and Opinion 
No. 67 on page 57 of said report, wherein the same section was under consideration and its constitutionality 
upheld as to workers in open-pit or open-cut mines. 
 

Yours very truly, 
 

GEO. B. THATCHER, Attorney-General. 
 
202. Elections—Registration—Women. 

All that the registrar can require of any person applying for registration is satisfactory 



answers to such questions as will satisfy him that the applicant is 21 years of age and 
upwards, and has actually resided in the State six months and in the district or county 
thirty days next preceding the election.  A woman is not required to give her exact age. 

 
 CARSON CITY, July 2, 1918. 
 
MR. AUSTIN JACKSON, Reno, Nevada. 

DEAR MR. JACKSON:  I am in receipt of your favor of the 24th ult., asking information 
concerning the registration law of this State. 

You inquire whether or not a woman, upon application for registration, will have to give her 
exact age, or whether a mere stating of the fact that she is over 21 years of age will comply with 
the registration law. 

Section 12, Stats. 1917, p. 428, of the registration Act provides as follows: 
Any elector residing within the county may register by appearing before the 

County Clerk or deputy registrar and making satisfactory answers to all questions 
propounded by the County Clerk touching the items of information called for by 
such registry card and by signing and verifying the affidavit or affidavits on such 
card. 

The qualification of electors prescribed by the Constitution of this State is found in article 2, 
section 1, of the Constitution, as amended, approved and ratified by the people at the general 
election in 1914.  Such amendment appears in the Statutes of 1913, at page 581 and such section 
as so amended reads as follows: 

All citizens of the United States (not laboring under the disabilities named in 
the Constitution) of the age of twenty-one years and upwards who shall have 
actually and not constructively resided in the State six months, and in the district 
or county thirty days next preceding any election, are entitled to vote for all 
officers that now are or hereafter may be elected by the people, and upon all 
questions submitted to the electors at such election. 

Therefore, all that the registrar can inquire of any person applying for registration is 
satisfactory answers to such questions as will satisfy him that the applicant is 21 years of age and 
upwards and has actually resided in the State six months, and in the district or county thirty days 
next preceding any election. 

The age of the applicant is 21 years of age, and, upon making “satisfactory answer to all 
questions” which the registrar is entitled to propound the applicant touching his or her 
qualifications for registration, such applicant must be registered by him and the applicant must be 
registered by him and the applicant for registration need not state his or her exact age, but merely 
qualifies himself or herself by stating that he or she is over 21 years of age. 
 Yours very truly, 
 EDW. T. PATRICK, Deputy Attorney-General. 
 
203. Public Schools—County High Schools—County Boards of Education. 

The County Board of Education cannot undertake the construction of a proposed 
building on a day-labor basis or by letting several contracts of less than $500 each. 

 CARSON CITY, July 3, 1918. 
MR. J.H. WHITE, District Attorney, Hawthorne, Nevada. 


