
 
HON. GEORGE BRODIGAN, Secretary of State, Carson City, Nevada. 

DEAR SIR:  I am in receipt of your favor of the 2d instant, requesting opinion “as to whether 
in the case wherein two candidates file nomination papers for a nonpartisan office, to which only 
one person can be elected, the names of such candidates should be certified by your office to the 
various County Clerks.” 

The purpose of the primary election is to select candidates whose names will appear upon the 
general election ballot.  Efforts have constantly been made to lessen the expense of this election 
as much as possible.  Such is the provision that where there is no party contest for an office the 
name of the applicant for the nomination shall not be printed upon the primary ballot. 

At present Hon. P.A. McCarran and Hon. Edward A. Ducker are the only ones who have 
filed as nonpartisan candidates for Justice of the Supreme Court, and Hon. John Edwards Bray 
and W.J. Hunting are the only persons who have filed as nonpartisan candidates for 
Superintendent of Public Instruction.  Between these two sets of candidates there is no contest at 
present, and it would be an unnecessary expense to place their names upon the ballot at the 
primary election. 

It is, therefore, the opinion of this office that it is not necessary for your office to certify to the 
various County Clerks the names of the applicants for nomination in a case where only two 
candidates file nomination papers for the same nonpartisan office.  Such persons stand as the 
nonpartisan nominees at the general election and at the proper time their names should be 
certified to the various County Clerks to be  placed upon the ballot for the general election. 
 Yours very truly, 
 GEO. B. THATCHER, Attorney-General. 

BY EDW. T. PATRICK, Deputy. 
 

215.   Elections—Nomination by Petition of Electors—Judicial Officers—Justices 
of the Peace. 

The prohibition in section 31, Stats. 1917, p. 288, against incorporating in the same 
petition more than one nomination for the same office does not prevent other candidates 
from being nominated for the same office by petition. 

Any number of persons may be nominated for the same office by separate and distinct 
petitions. 

Justices of the Peace are judicial officers. 
Candidates for Justice of the Peace can be nominated only in the primary election and 

may not be nominated by petition. 
 
 CARSON CITY, August 5, 1918. 
 
MR. W.H. FRYE, Attorney at Law, Lovelock, Nevada. 

MY DEAR MR. FRYE:  I am in receipt of yours of August 4th, requesting my opinion upon 
several questions. 

As to your first question, the prohibition in Stats. 1917, p. 288, sec. 31, is against 
incorporating in the same petition more than one nomination for the same office.  This does not 
prevent other candidates from being nominated for the same office by petition.  Any number of 
persons can be nominated for the same office by separate and distinct petitions. 



As to your second question, I am of the opinion that Justices of the Peace are judicial officers 
and within the meaning of subdivision 3 of section 1 of the Primary Act.  (Stats. 1917, p. 276.) 

I am therefore of the opinion that candidates for Justice of the Peace can only be nominated 
in the primary election and may not be nominated petition. 

Hoping this answers your questions and thanking you for your kindly expressions of good-
will, I am 
 Yours very truly, 
 GEO. B. THATCHER, Attorney-General. 
 
216.   Practice—Justice of the Peace—New Trials. 

It is not within the power of a Justice of the Peace to reopen a case or grant a new 
trial. 

 
 CARSON CITY, August 5, 1918. 
 
HON. E.A. BLANCHARD, Justice of the Peace, Yerington, Nevada. 

MY DEAR JUDGE:  I am in receipt of yours of the 3d instant, with reference to the powers 
of a Justice Court to grant a new trial after a judgment has been entered.  I agree with your 
opinion that sections 5321-5324 of the civil code on new trials are not applicable to proceedings 
in the Justice court. 

New trials and appeals in the Justice Court are governed by chapter 83, section 3788, et. seq., 
of the Civil Practice Act.  Appeals are provided for in these sections, but there is no provision 
either in this chapter or at any other place authorizing the Justice of the Peace to grant new trials 
of actions in his court.  I call your attention also to the provisions of Rev. Laws, 5815, which 
provides as follows: 

Justice’s Courts, being courts of peculiar and limited jurisdiction, only those 
provisions of this Act which are in their nature applicable to the organization, 
powers and course of proceedings in Justice’s Courts or which have been made 
applicable by special provisions in this title, are applicable to Justice’s Courts and 
the proceedings therein. 

You will observe that the Legislature, by the provisions of this section, specifically stated that 
the Justice Courts are of limited jurisdiction and that the provisions of the code do not apply 
unless in their very nature they are made applicable to the proceedings in the court or are 
specially referred to in this Act.  New trials are not necessarily applicable to the powers and 
proceedings in the Justice Courts, and there is no provision specifically adopting as part of the 
procedure in the Justice Court the provisions of sections 5321-5324.  The very fact that the 
District Court provides that upon appeals the cases shall be tried de novo shows that the new 
trials were to be granted in the District Court itself. 

I quite agree with you in your decision that it was not within your power to reopen the case or 
grant a new trial. 
 Yours very truly, 
 GEO. B. THATCHER, Attorney-General. 
 
217.   Elections—Registration—Transfers. 

All of the provisions of the old registration law relating to transfers after close of 


