
 
204.   Elections—Registration—Deputy Registrar. 

A Deputy Registrar cannot appoint his wife to serve for him during his absence from 
his post of duty. 

 
 CARSON CITY, July 3, 1918. 
 
MR. HARRY DUNSEATH, Justice of the Peace, Tonopah, Nevada. 

MY DEAR SIR:  Your letter of the 30th ultimo, wherein you state that you shall likely be 
called away from Tonopah for a few days and desire to know whether or not your wife can be 
appointed a deputy registrar during your absence, duly received. 

The law applicable to this matter is found in section 10 of the Act regulating the registration 
of electors (Stats. 1917, p. 428), which reads as follows: 

All Justices of the Peace are hereby designated as deputy registrars for the 
purpose of carrying out the provisions of this Act.  The County Clerk of each 
county shall appoint deputy registrars, who shall have the power to administer 
oaths, in each precinct of such county distant more than five miles from the 
county courthouse and wherein no Justice of the Peace resides. 

No deputy registrar can be appointed in any precinct in which a Justice of the Peace resides 
nor in any precinct which is within five miles of the county courthouse. 

In view of this statute, it is our opinion that your wife cannot be appointed a deputy registrar 
during your absence. 
 Yours very truly, 
 GEO. B. THATCHER, Attorney-General. 

BY WM. McKNIGHT, Deputy. 
 

205.   Elections—Sample Ballots—Independent Candidates. 
The sample ballot required in Stats. 1917, p. 282, need not contain the names of 

independent candidates as the ballot must contain the names only of all party candidates 
who have opposition for the party nomination. 

 
 CARSON CITY, July 6, 1918. 
 
MR. H.L. COX, Deputy District Attorney, Austin, Nevada. 

DEAR MR. COX:  We wish to acknowledge the receipt of your recent letter, in which you 
ask: 

Can the names of persons nominated as independent candidates be placed on 
the sample ballots to be prepared by the County Clerk and mailed as provided in 
section 13 of the primary election law of 1917? 

The portion of the section in question (Stats. 1917, p. 282) applicable to this matter reads as 
follows: 

Not less than twenty-five days before the September primary each County 
Clerk shall prepare sample ballots for such primary, which sample ballots may be 
smaller in dimensions, but shall be otherwise exact copies of the official ballot to 
be used at the primary. 



Independent candidates are not nominated at the primary, but secure their nominations by 
filing the necessary certificate of nomination and by paying the prescribed fees.  (Stats. 1917, p. 
287, sec. 31.) 

The primary election law contemplates the nomination at the primary of party candidates 
where there is a party contest and the nomination of nonpartisan candidates. 

The official party ballot shall contain the names of all party candidates only who have 
opposition for the party nomination (Stats. 1917, p. 282, sec. 12h).  The official nonpartisan 
ballot shall contain the names of all nonpartisan candidates. 

As the sample ballot must be an exact copy of the official ballot, it naturally follows that the 
names of no independent candidates should be placed thereon. 
 Yours very truly, 
 GEO. B. THATCHER, Attorney-General. 

BY WM. McKNIGHT, Deputy. 
 

206.   Mothers’ Pension Act—Divorced Women. 
A woman who has children under 15 years of age not supported by their father is 

within the provisions of the Mothers’ Pension Act (Stats. 1915, p. 151), even though she 
is divorced from her husband. 

 CARSON CITY, July 16, 1918. 
HON.  THOMAS E. POWELL, District Attorney, Winnemucca, Nevada. 

DEAR MR. POWELL:  I am in receipt of your favor of the 10th instant, asking what is the 
status of a mother of children under the age of 15 years who has been divorced from her husband 
on the grounds of cruelty and who is dependent upon her own efforts for the support and 
maintenance of her children, with reference to receiving an allowance for the partial support of 
her children under the provision of chapter 131, Stats. 1915, p. 151. 

It seems that in this case a divorce was granted and alimony allowed the wife, but never paid 
by her divorced husband.  You inquire whether the woman is, for the purposes of the above-
mentioned Act, “abandoned” when a decree of divorce is entered. 

The first section of the Act in question provides: 
It shall be the duty of the County Commissioners of each county in this State, 

and they are hereby empowered and authorized, to provide funds in an amount 
sufficient to meet the purposes and requirements of this law, for the support of 
women whose husbands are dead or are inmates of a penal institution or an insane 
asylum, or who are abandoned by their husbands, and such abandonment has 
continued for more than one year, or because of the total disability of their 
husbands, and who are unable to support their children, when such women are 
destitute or are dependent upon their own efforts for the maintenance of their 
children and are mothers of children under the age of 15 years, and such mothers 
and children reside in such counties in the State. 

It will be necessary in the determination of this matter to define the word “abandon.”  In the 
case of Pidge v. Pidge, 44 Mass. 257, it is said “to abandon is wholly to withdraw; to lay aside 
all care of it; to leave it altogether to itself.” 

In the case of Gay v. State, 105 Ga. 599, the court said:  “‘Abandon,’ in its ordinary sense, 
means to forsake entirely.”  When referring to a desertion of a wife by her husband, it has been 
defined to mean the act of the husband in voluntarily leaving his wife with the intention to 


